joi, decembrie 17, 2009

sarbatori.dulciurile copilariei.


E timpul povestilor.
E timpul povestilor si al mirosului de brad.
E timpul povestilor,al mirosului de brad si al colindelor.
Nu va fi un post despre importanta sarbatorilor de iarna.Nici despre cadouri, zapada sau vacanta. Va fi despre ce eram noi acum un deceniu.
Toate pregatirile astea m-au facut sa ma gandesc la prima faza a copilariei,pentru ca da,inca mai suntem copii,doar ca am mai crescut putin. M-au facut sa ma gandesc la aceasta prima etapa,si la toate emotiile care ma cuprindeau atunci. Am incercat sa imi comprim cat mai multe amintiri,pentru ca apoi sa le povestesc intr-o forma noua. Dar nu am reusit.
Pentru mine,fiecarei perioade din viata ii corespunde o melodie,sau un miros. Si zilele trecute am simtit acest miros din ce in ce mai des, ceea ce e placut,dand o senzatie euforica de nedescris.
Si mi-am adus aminte de cutiutele mici asemanatoare celor de lapte pentru cafea,umplute cu gelatina colorata si aromata. Cat imi placeau cele cu aroma de struguri sau de fructe de padure! Si cand colindam,mereu primeam astfel de "recipiente", alaturi de o portocala sau o mandarina.
Nu stiu ce parfum sau spray de camera foloseste vecinul meu,insa de fiecare data cand trec pe langa apartamentul sau parca are mirosul acela specific.Sau o fi doar impresia mea. Mi-o fi mie dor de gelatinele parfumate,aromate si gustoase care imi colorau copilaria? DA! Si unde au disparut? Nicaieri nu le mai gasesti. Si erau bune. La fel si serbetul. Cu aroma de trandafiri, lamaine, piersica sau ciocolata. Si il puneam in apa minerala si il mancam cu lingurita. Si ma chinuiam chiar si cate o ora sa il mananc,dar era delicios. Poate ca nu mai sunt pentru ca nimeni nu le-ar mai cumpara. Pentru ca acum copiii colinda nu de dragul de a colinda si de a primi mici astfel de atentii, ci pentru a primi bani,cat mai multi bani, iar sub brad, in locul unei papusi din carpe sau al dulciurilor,prefera jucarii cat mai multe,cat mai avansate tehnologic,si cat mai scumpe.
Ce vreau eu de sarbatori?Macar odata de acum pana la batranete sa mai gasesc si sa mananc gelatina colorata cu aroma de struguri sau de fructe de padure.Si serbet. Doar atat,si prima etapa a copilariei mele ar reinvia.
Pentru totdeauna.

ps: tocmai ce am mancat serbet. si nu mai este deloc, absolut deloc la fel.

6 comentarii:

V spunea...

serbet d.ala buun=p~
q lamaie
gasesti in carrefour
sji
gelatina:">
are la magazinul meu de la colt
cu struguri pentru ca d.aia am in casa
sarbatori fericite:*!

Bianca Tămaș spunea...

hmmm... si mie imi miroase uneori a Craciun... dar... nu pot defini mirosul

Kali spunea...

E un miros unic si foarte placut,Bya:)

V spunea...

inel 2:)

Anonim spunea...

Ai atins corect problema banilor la copii.
Dar tu ce alegi: între, un cadou gândit de tine şi… un cadou gândit de Dumnezeu ?

Toţi avem şi marea putere a alegerii!!!!!!!

Unknown spunea...

imi place poza :| (iar)

Trimiteți un comentariu

 
Black Rounded Template by Totul despre Blogger